Skip to main content

Www.oke

‘Houd je columns licht en luchtig’ raadde een professional mij aan, dus ik wil het vandaag eens hebben over ‘woke’. Het woord klinkt luchtig genoeg, als popcorn. Leuk cartoonplaatje erbij, klaar. Helaas: nee. Woke is niet de popcorn, maar de pan – of preciezer geduid: de zware deksel die poogt iedere onvertogen oprisping binnen te houden. Woke is het weermannetje van Voor en Tegen, en van mij mag hij in zijn huisje blijven.

Waarom kan woke niet gaan over waakzaamheid? Nee, maar nu ècht! Ik denk bijvoorbeeld aan Poetins demagogische retoriek over fascisten, over jonge moslims die op een openbare school een gebedsruimte eisen, aan meisjes van twaalf die voor een borstvergroting of een geslachtsverandering sparen.

Waarom kan woke niet gaan over verdraagzaamheid? Zou het niet mooi zijn als de grotere groep weldenkenden de kluit idioten corrigeert die in een stadion ‘joden’ en ‘apen’ scandeert? En: het moet toch in iedere beroepsgroep OK zijn om voor je geaardheid uit te komen?

In een land gegrondvest op geïmporteerde rijkdom waarin de eerste scholen, ziekenhuizen, fabrieken gebouwd zijn door mensen met natte voeten is een cultuur ontstaan van pappen en nathouden. Van pijpen en nathouden denken de meeste toeristen die niet verder komen dan Amsterdam. (‘O, mocht dit ook niet?’) ‘Ja: Rutte wist het al bij MH16.’ Maar hij dééd niets. De Bovenste Beste Burgervader.

Terug naar het rampgebied. Zo’n poldermodel werkt als een verlammend, ongrijpbaar gas. Na ellenlang en oeverloos gedimdam en nadat werkelijk iedereen er zijn/haar plasje over gedaan heeft, komen ‘ze’ op organische wijze tot een oplossing: a. die niemand al te zeer tegen de borst stuit en b. waar niemand hondsdolblij van wordt. En in dit land waar gelukkig vrijheid van meningsuiting heerst gaan we nu onszelf en elkaar vrijwillig en pro-actief muilkorven? In mijn geboortejaar, 1964, zocht Radio Caroline het ruime sop, zoiets zou zomaar opnieuw kunnen gebeuren.

Natuurlijk lopen we tegen grenzen aan met het open riool van de sociale media, waar iedere idioot en ikzelf zijn/haar mening op elk moment van de dag ongefilterd mag geven.

Ik verkies echter zelfreflectie en zelfbeheersing boven een door ‘goede mensen’ opgelegde zelfcensuur. Laten we met verstand gebruik maken van ons uitingsrecht en laten we vooral onze vrijheid blijven vieren! Met humor als enige wapenindustrie en met Verlichting. Met vrije, onafhankelijke, niet zelfbeknotte media.

‘De documentaire Man en Paard werd mede mogelijk gemaakt door . .’? Ik zeg: “Neen!”

Echt, ik vind het prima hoe u zich seksueel identificeert, of u in uzelf gelooft of in iemand anders, of u vlees eet of niet en welke kleur of smaak u heeft.

Maar houd uw ‘woke’ aangelijnd a.u.b.

Leave a Reply