Skip to main content

Kort lontje

Laatst was ik met meisje-mijn naar een concert in onze Hofstad. Van Vieux Farka Touré, curieus genoeg ‘de zoon van’. Zo snel mogelijk na het uitklokken: mèt de gele burgerrups, trammetje, shoarma. Dat was nog het meest hachelijke aan de hele onderneming, het vinden van een rooster entrepreneur die niet op de radar is van de Voedsel en Warenautoriteit. Waarom is meer dan negentig procent van dit soort zaken zo’n gribustent? Ik heb bij sommige gezien dat ze slechts koud water hebben. En dat de bekende bakjes met een morsig vodje ‘schoongemaakt’ worden, voordat de volgende salmonella aanval wordt ingezet. Voer voor een andere column, mijn marktonderzoek in dezen houdt u tegoed. Nee, ‘Kort lontje’ gaat niet over de shoarma koning, die uit zijn slof schiet als een klant hem wijst op de hygiëne regels van HACCP (@Google).

Na het – ook antropologisch – interessante diner begaven wij ons naar de zaal, voorheen Het Paard. Sinds bepaalde fracties cultuur als een linkse hobby wegzetten en de Bijl der Bezuiniging kwistig rondzwaait, simpelweg: ‘Paard’. Dat zal ze leren! Op een drukbelopen straat met volle terrassen zie ik een net niet verboden vechthond pontificaal een Haagse bolus op een stoeptegel uitdrukken. Nu is bij mij de geest vlotter dan de mond en – helaas – de mond ook vaak vlugger dan het verstand. Ik zei, vrij onzacht ‘lekker!’ Noot: dit gebeurde op een VOL terras, een keurige mevrouw kon haar hooggehakte kousenbenen niet meer fatsoenlijk strekken zonder in de fecaliën te interveniëren.

Ik hoorde de hondeneigenaar – al gauw bleek dat hij twee vechthonden bij zich had – voordat ik hem zag. Een jonge vijftiger, sportschooltype, zonnebankbruin, dronkemanstatoeages (wat is veel?) uit de 90er jaren. “Waar woon je, mafketel, dan kom ik het op je raam smeren!” In zulke situaties laat ik mij ook niet onbetuigd, ik zeg: “O ja, helemaal in Utrecht?”(Ik had al gezien dat hij geen plastic zakje bij zich droeg.) Jammer, eigenlijk, dat wij niet naar een metal concert gingen. Dan had ik mijn adrenaline wat makkelijker kunnen kanaliseren.

Man Ontwijkt Hond komt nu tot de vraag: ‘Valt het u ook op dat de mensen tegenwoordig een kort lontje hebben?’ Geweld in de trein, bij de sport, waar niet? Mensen laten zich niets meer zeggen, hoe beschaafd en rustig je zulks ook probeert. Het is niet ongewoon om een pensionado zijn middelvinger te zien opsteken. Waar halen ze het vandaan – oude films, RTL7 (‘meer voor mannen’)? Verkeersgeschillen worden bij benzinestations uitgevochten, of erger, ze knallen je ‘gewoon’ van de straat. Heel Stuitend vond ik het tijdens Corona dat een schaapsherder in elkaar werd geslagen door een opgefokte randdebielstedeling die vond dat hij te lang moest wachten voor een overstekende kudde. Ik mag hopen dat deze flinkerd nog steeds schaapjes telt, binnen de muren. De gekrenkte herder schijnt nu aardbeien te kweken op noord Groenland.

Wordt dit land zo langzamerhand niet iets te vol? Ach, binnenkort begint de bouwvak weer.

 

Leave a Reply