Skip to main content

Geloof waardig

‘Het was een week die je normaal alleen in fillums ziet’ om eens een bekende Nederlandse volkszanger te parafraseren. Na de dag van de secretaresse en de dag van de bitterbal mag van mij week 40 voortaan gevierd worden als de Week van Geloofwaardigheid.  Wàt was er aan de hand? Van een oude prins dook de lidmaatschapskaart op, van de Duitse nazipartij NSDAP en een voormalig Shell man wordt Eurocommissaris voor klimaat. Ja, leest u dat gerust twee keer. Dat eerste nieuwsfeit (historici vermoedden het al, nu is De Kaart gevonden) is niet zozeer schokkend. Schokkend was het geweest als buitenechtelijke kinderen zich melden. Zo’n prins is ook maar een mens natuurlijk, bij zo’n familie staan de camera’s altijd aan; wij hebben allemaal lijken in de kast.

Nee, dan Wopke. (Hij mag van mij ‘Ed’ zeggen.) Collega columnist Douwe Jan Elzinga schreef eens dat Hoekstra in het programma Op1 bevraagd werd door Sven Kockelmann “over zijn inschattingen over de kans op een Elfstedentocht. En Hoekstra presenteerde zich daar als lid van de Vereniging Friese Elfsteden, schaatsliefhebber in hart en nieren, deelnemer aan alternatieve Elfstedentochten etc.” Wij herinneren ons allemaal het CDA promo-clipje waar we Wopke door het Hollandse polderlandschap zien schaatsen. Langs een molen, tussen kunst en kitsch. Mijmerend over wat hij met dit land ging doen. Inmiddels is het vizier van de tomeloze ambitie op Europa gericht. Na Europa de wereld! Een grotere ambitie dan ‘het klimaat’ kun je niet vinden.

Zou het niet prachtig zijn als van Wopke nu ook een lidmaatschapskaart opduikt! Van Milieudefensie, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds. Het gebulder van die ‘smoking gun’ zou tot in Straatsburg te horen zijn. Serieus nu: onderzoeksjournalisten hebben van 21 klimaatmarsen tientallen uren beeldmateriaal zitten bekijken en wat blijkt? Telkens weer zien ze een lange man met een gek petje en – overduidelijk – een nepbaard. Eerst dachten ze nog: ‘daar loopt een geëngageerde moslim’, maar nee. ‘Onze’ Wopke was al die tijd al zo groen als wat! En hij wil nog één keer de enige echte Elfstedentocht rijden. Daarvoor is een ouderwets klimaat onontbeerlijk. Ik zeg: de juiste man op de juiste plaats!

Wel jammer van die dikke banencarrousel altijd weer. Daarin is ons landje toch niet veel beter en beschaafder dan het Italië van Berlusconi. Berlusconi was zo’n man waarvan ik vroeger zei: “Die hangen we apart”. Ik word milder met de jaren, merk ik. Ander kaliber ook, die Wopke. Smetjes uit het verleden moet je iemand niet te lang nadragen vind ik tegenwoordig.

Nu maar hopen dat Wopke niet door het ijs zakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply