Skip to main content

Out of the box

Eén kreet sprong uit de vacaturetekst, zó recht in mijn gezicht. ‘Denkt out of the box.’ Ergens ging een rood lampje branden. Notitie aan mijzelf : loop niet al die ‘out-of-the-box’en langs, daar ligt alleen een loze belofte. Nu denk ik sinds de vroegste peutertijd al buiten de box. Sterker nog: ik heb die box nooit erkend.

Ik denk dat echt authentieke mensen in deze gescripte, geformatteerde wereld een handicap hebben. De meerderheid, u weet wel, die ‘silent majority’ die medeverantwoordelijk is voor zoveel ellende, trekt originaliteit slecht. Ze voelt zich erdoor bedreigd. In die spannend lijkende baan mag u best af en toe buiten de kaders denken, maar het blijft raadzaam om binnen de kaders te doen.

Hier volgen wat handige tips voor buiten de box-denkers:

  1. Betrek een manager bij het plan, zodat hij/zij het als zijn/haar idee kan presenteren. Ga niet voor invloed, ga voor het eindresultaat.
  2. Uw erkenning komt in de vorm van een verbetering die werkt, manage uw verwachting.
  3. Glimlach minzaam naar al diegenen die het ‘allang wisten/dachten’ (maar niet uit de startblokken kwamen). Die mensen, ik noem ze voor het gemak ‘de uitvoerende macht’ zijn hard nodig om de toko draaiende te houden. Ze leveren al een grote bijdrage door belastingafdracht (bedenk wat je met al dat geld zou kunnen doen!) Het zijn ook de ja-knikkers die een dictatuur overeind houden.

Autonoom denkers helpen de zaak vooruit, vaak door tegen de stroom in te zwemmen. Als je de regels aan je laars lapt, censuur doorbreekt, creëert, dan gaat de stappenteller werken.

Al die prachtvacatures ten spijt, er bestaat een florerende ontevredenheidsindustrie. Dáár zou meer ‘inside the box’ mogen blijven. Voorbeelden: De Slegte heeft een hangar vol met zelfhulpboeken (wat zijn de goede?). Die lelijke reclame van Eurojackpot! Zoooveel money. Je zou die irritante kerel in dat geld willen verzuipen. Of vanuit een helikopter op Lampedusa laten vallen. Zou mij een zorreguieta zijn.

Gewetensvraag: bewondert u de Mark Zuckerbergs en Elon Musks van deze wereld om hun geld, of om hun ideeën?

Ook in u schuilt een creatief denker. Achter de betaalmuur op mijn zelfhulpsite, ontvouwt zich, als uw parachute, mijn stappenplan. Basisoefening 1: trek u niets aan van wat ‘men’ denkt.

Trek morgen eens twee verschillende sokken aan, naar uw werk. ‘Be a maverick, wees geen braverik.’

Leave a Reply