Skip to main content

Gekrakeel

Er lag het begin van een column, waarin Caroline van der Plas haar jurken aan elkaar naaide en op de kermis, met haar grootste oorbellen in, in een waarzeggerstent plaatsnam. Nu ziet het ernaar uit dat ze haar tent bij Wilders opzet, op het rechterveld.

Grote, lege manden vallen op daken waar over twee, drie generaties het water tot de dakgoot staat. Slappe ballonnen hangen aan fabriekstorens en aan kruisen van leeggelopen kerken. Jan de Nederlander stemde weer met zijn portemonnee. Een bevriende schrijver schreef in een haiku: ‘woorden wachten op hun plek’. De mythe dat Nederland een tolerant land zou zijn is nu definitief doorgeprikt. Ook ik ben geen islamvriend, simpelweg omdat ik vanaf de andere kant, als vrijdenker die kunst, cultuur en wetenschap hoog heeft, weinig verwacht. Er valt voor mij (met geen enkel geloof) een gelijkwaardige relatie op te bouwen. Dus, doei. Daar komt bij dat de aanhangers het allemaal zo vreselijk serieus nemen; er heeft binnen de islam nog geen Verlichting plaatsgevonden. Oefening: bedenk zelf iets waarvan u zegt:  dat past niet zo goed bij ‘ons’. Fiets naar de hei en zeg het tien keer hardop. Of bespreek het in de kring, op de volgende verjaardag.

Hoe dan ook, een onderbuikregering is onder alle denkbare omstandigheden slecht nieuws. Slecht voor eenheid en harmonie, bepaalde bevolkingsgroepen, linkse hobby’s en lest-en-ook-best: natuur en milieu. De PVV stemmer die nu denkt: ‘Mijn God, wat heb ik gedaan?’, geen nood – ik ga ervan uit dat u ruim binnen vier jaar weer naar de stembus kunt.

De Nederlander is gehoord, hoor. ‘Polarisatie, 1,2,3, gaan!’ De meerderheid, die hardnekkig Het Goede Doel nastreeft, maakt schoorvoetend ruimte voor degenen die graag ‘Toontje Lager, Toontje Lager’ scanderen. We wachten af wat er nu beter wordt. Beter voor de ‘ongehoorde kaaskop’.  Laten we hopen dat een ijverige, rechtse regering oog en oor houdt voor alle Nederlanders. Ik las alweer veel columns – ‘beyond’ bubbelbreed – over de verkiezingen; het gaat nog weinig over de Tragiek van Denk. Op de verkiezingsavond, op hun feest der democratie, live op televisie, tijdens een interview met de lijsttrekker, sprongen mannen met Palestijnse vlaggen in beeld. Ongehoorde moslims. Veel moslims voelen zich er niet bij horen. Daar zal De Uitslag niets positiefs aan bijdragen. Zullen we de boel bij elkaar houden en de volgende keer niet ‘de Nederlander’, maar de Aarde op 1 zetten?

Zonder een leefbare planeet is al het andere loos gekrakeel.

Leave a Reply