Skip to main content

En nu dit

(Fotocredit: Jos van Opstal)

Tien weken na de verkiezingen. Nog wat langer pappen en nathouden maakt na dertien jaar Rutte ook niet meer uit? Beroepsopportunisten, charlatans en een enkele integere politicus (de kanarie in de kolenmijn) buigen zich al tien weken (!) over democratische basiswaarden. En ik zit hier te denken: ‘Doe maar iets minder democratisch, in deze drugsbanenrepubliek’. Boude uitspraak, ik leg hem zó uit. Eerst, kort: die basiswaarden. Die zijn uitvoerig beschreven in wetboeken, vrij zwart-wit allemaal, valt niets aan te marchanderen, of uit te ruilen. Al tweeëneenhalve maand bezorgen Hofleveranciers lunches – en erger – ‘op kosten van’ en het einde is nog niet in zicht. Als dit allemaal geagendeerd was in de schaftkeet van die kolenmijn, dan hadden we al zeven weken een regering – of weer een stembusgang. Kunnen we een beetje doorpakken, heren – dames ook – dit land moet worden gerepareerd.

Afgelopen maandag zijn wij opgeschrikt door de zoveelste brutale aanslag op de rechtsstaat. Beelden als van de vuurwerkramp in Enschede, of – vooruit – nog verder naar het oosten: Oekraïne. Ik heb het over de ongekend zware explosie in Charlois, Rotterdam: 44 woningen onbewoonbaar verklaard; bewoners logeren in een sporthal. Inmiddels zijn drie doden bevestigd. Er zijn twee lichamen geborgen en één lichaamsdeel. Dus ja, drie. Was dit gebeurd in een minder lief land, zeg Rusland, China of Noord-Korea, dan zouden daders, diaspora, huis en veestapel verdwijnen – en ik ben daar ondertussen ook voor. De kille cijfers: in 2023 waren er in Nederland ruim drie keer zoveel explosies als een jaar eerder, begin december waren er al 625 geteld. Dit gaat niet over een incidenteel gaslek, maar over meedogenloze criminaliteit.

Waarom beheerst dit ‘incident’ niet nog véél meer alle voorpagina’s? Ieder actualiteitenprogramma?  Waarom schakelen wij in de koffiehoek en masse door naar het vrouwenvoetbal, de zomervakantie? Zijn wij dit met zijn allen ‘gewoon’ gaan vinden?

‘Who cares’ dat de huizen van buren ook vernield raken? Dat je kinderen op klaarlichte dag in een winkelstraat, op een terras, kogels horen fluiten? Dat omstanders oorlogsslachtoffers worden?  Familieleden van kroongetuigen worden ‘omgelegd’, advocaat Derk Wiersum wordt voor zijn huis geliquideerd. De laffe moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries werd door een hitsquad van tenminste negen man voorbereid. We kennen de berichten: steeds meer crimineel geld duikt op in de bovenwereld, natuurgebieden worden verpest door de stort van chemisch lab-afval, de ‘alternatieve landbouw’ is de grootste bedrijfstak van Noord-Brabant. Ik haalde vroeger rottigheid uit, de jongeren van tegenwoordig drugs. Je bent een sukkel als je een krantenwijk neemt.

Saillant detail is dat ten tijde van de explosie op maandagavond Aboutaleb op dienstreis was naar Zuid-Amerika, in het kader van de cocaïne-aanpak.

Wie is er de baas in dit land?

Ik vind het niet zo leuk meer.

Leave a Reply