Skip to main content

Voetnoot

U leest vast, net als ik, van een miljardenbedrijf met miljoenen klanten de algemene voorwaarden niet. Bladiblachocoladevla – en tekenen. Bij die grote jongens weet je je beschermd door consumentenorganisaties en de publieke opinie en je wordt er gewoon niet gelukkig van, het doorworstelen van die ambtelijke taal. En waar gaat het over? Een nieuw energiecontract – de buren hebben het ook – het zal wel goed zijn. Een nieuw arbeidscontract, dáár wil je scherp op zijn. Let op terloops geplaatste opmerkingen/verrassende ‘onhandigheden’.

Politici zijn daar goed in, een bommetje droppen. Voormalig premier Balkenende op een skateboard, dat was oprecht onhandig (check Youtube), maar soms denk je: ‘zit hier meer achter?’

Een politica met een pak papieren onder de arm, met de tekst naar buiten: ‘functie elders’. Een welgeplaatst bommetje, de EOD hoeft er niet bij te komen, de publieke opinie ontfermt zich erover. Ik dacht eraan toen ‘ons Pietertje’ de (b)romance met troonopvolgers Wilders, Yesilgöz en van der Plas uitmaakte met een appje. Heel modern, zo doen pubers dat ook. En het was zo mooi in balans: twee mannetjes, twee vrouwtjes, een boerin en een Turk.

Terloops geplaatste opmerkingen. Voetnoten, die voorbij waaien, maar later meer dan een voetnoot in de geschiedenis blijken te zijn. In het VPRO programma Wintergasten was Noreena Hertz te gast. Zij is hoogleraar Economie in Londen en auteur van diverse kritische boeken over globalisering. Ik ben fan. Mrs Hertz liet en passant een bom van formaat achter: “De komende tien jaar zullen 300 miljoen (!) mensen hun baan verliezen door AI.” De automatiseringsgolven kostten tot nu toe vooral laaggeschoolden hun baan, straks zijn marketeers, journalisten, customer service lieden et cetera aan de beurt, kortom: kantoorvolk.

Ik neem aan dat wereldleiders bezig zijn met een plan inzake dit ontwrichtende gegeven; ik lees er nog weinig over. Als u nu denkt: ‘Goh, ik vind dat in mijn werk wel handig, dat AI’ moet u misschien toch een lange termijn planning maken. Het UWV gaat het nog druk krijgen en uitkeringen worden lager, want meer mensen moeten bij de voederbak.

Ik plaats vanaf het begin al kanttekeningen bij het fenomeen AI. Het klinkt als het geluid van een achteruit balkende ezel. Gisteren is voor mij het voorlopig dieptepunt bereikt. Ik zag op TV dat in de Indonesische verkiezingen een filmpje circuleert, waarin voormalig president Soeharto (de man is al zestien jaar dood) de huidige keizers oproept om op de zittende kandidaat te stemmen. Griezelig.

We hebben de uitwassen van Internet nog niet ‘gemastered’. De verslavingsproblematiek van smartphones veroorzaakt een zieke maatschappij. En de implicaties van AI kunnen slechts een paar mensen overzien. Deze paar mensen zijn schathemeltjerijk en momenteel aan het lobbyen.

Misschien kan ik nog een ambacht leren.

Leave a Reply