Skip to main content

Older Budweiser

Een dierbare vriend wordt binnenkort .., ik merk dat ik het moeilijk uit mijn strot krijg. Nu eindigen alle kroonjaren op -tig, maar deze is definitief voorbij de helft van de levensverwachting van De Mens.  Met recht een -tig leeftijd (venijnig uitspreken als een scheldwoord). Tien jaar geleden was het nog leuk dat de maten aan het begin van de bebouwde kom zo’n verkeersbord jatten. Nu ga je twee keer nadenken voordat je ‘nog één keer’ bij een metal concert stagedivet. Je hebt zó een gebroken heup te pakken. Het synoniem ‘ouderdom’ dringt zich voor het eerst op. ‘Tijd om die Harley weer te verkopen’, ‘Zal ik de voorgevel laten liften?’ Daarover later meer.

Het is ook een leeftijd waarbij de Staat begint met korting geven, bij openbaar vervoer en in musea. Waarom doen ze dat eigenlijk? Waarschijnlijk om de cultuurkas te spekken. Omdat jij in het museum restaurant een dikke tip geeft van je boomer salaris. In het OV kunnen ze dat wel vergeten, uiteraard. Als je daar een fooi geeft, wordt je geëscorteerd naar een kleine ruimte voor een psychologisch onderzoek. Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat kroongetal binnen te slepen, maar suïcide binnen drie maanden is een nog minder aantrekkelijke optie. Ik ben al lang, héél lang, de leeftijd voorbij waarop dat ‘Rock ’n Roll’ zou zijn geweest. Waar waren we? De voorbije idealen van jeugdigheid en schoonheid.

Op het schoolplein zongen wij: “Brigitte Bardot, Bardot. Die heeft ze niet zó, maar ZO’. Wij zijn in een maakbare samenleving terechtgekomen, waarin ook U ze ‘zó’ kunt krijgen. Kost een paar duiten, maar dan … En de cijfers liegen er niet om. Osuctie en ‘een beetje bijvullen’ wordt straks gewoner dan benzine tanken. De top tiens van cosmetische ingrepen bewegen mee met wat TikTok voorkauwt, voordat u het weet hebben we allemaal spleetogen. De keuze is reuze. Tot voor kort snapte ik er steeds minder van. Het is net als met reclame. Als iedereen eraan doet, dan ben je net zover als aan het begin toen nog niemand eraan deed. Tot voor kort, want nu is er AI, artificiële intelligentie. Ik dacht: de wachtlijsten voor ‘een beetje IQ/EQ erbij plaatsen’ ‘zullen van hier tot Tokyo reiken. Niets is minder waar.

Ik overweeg om zelf maar wat te doneren. Verstand dat ik vaak toch niet gebruik.

Leave a Reply