Skip to main content

Wouter

‘Minder Bol, minder Bali, minder biefstuk’

 

Kan iemand mij uitleggen waarom treinkaartjes altijd maar duurder worden? Iedereen mag reageren. Behalve de woordvoerder van NS Reizigers, die is in deze prijsvraag van deelnemen uitgesloten. ‘Gaat u maar met een kleurplaat in de hoek zitten.’ We gingen toch de wereld redden? Of in ieder geval het ondraaglijk bestaan van de menselijke soort verlengen?

Want de wereld draait door – sowieso zonder Matthijs, maar … zonder ons allemaal.

‘Ze’ proberen ons al heel lang in het openbaar vervoer te krijgen. En behalve een korte opleving in de jaren ’40 – ’45 …

Er zijn ‘alleen maar’ goede redenen. Minder files, minder uitstoot, Tata Steel kan iets positiefs doen. Breid die rails uit. Maak die kaartjes juist goedkoper.

‘Hoho, dat gaat zomaar niet!’ hoor ik nu, vanachter die kleurplaat. Waarna een technisch verhaal volgt over subsidies. Denkend in mogelijkheden zie ik een andere bedrijfstak waar je staatssteun zou kunnen wegtrekken. Die Koolmees! President-directeur van NS, wat doet zo’n man daar eigenlijk? ‘Politiek dier’, vlak na de geboorte al lobbyend van de linker- naar de rechterborst. Kan die nu echt niets bereiken met zijn ex-‘cronies’ op het pluche? Want zo niet – en ik vrees ervoor – dan zit die man, in dit tijdsgewricht, daar he-le-maal verkeerd!

En daarom richt ik mij thans tot Wouter. ‘Vergeef mij die foute grap van zojuist, die na tachtig jaar nog steeds niet – en zeker niet naar iemand als u – gemaakt mag worden. Die over nog eens tachtig jaar niet eens gemaakt KAN worden. Als wij zó doorgaan met zijn allen. Ik ben wat ouder dan u, kom uit een tijd dat ministers met ‘Excellentie’ werden aangesproken. Wil ik nu ook best doen?’

Excellentie Koolmees, in godesnaam, zet die groene trein nu eindelijk eens op de rails! Dat is – ‘by far’- de grootste nalatenschap, die u voor uzelf en ‘dat hele kleine stukje aarde’ kunt regelen.

En daar gaat het u toch om? Driftig pikkend baasje?

Excellentie?

Hallo?

Vliegt onze Koolmees straks ongeschonden uit de kolenmijn? Kijk deel twee van ‘Spannende Tijden’.

Leave a Reply