Skip to main content

Wederopstanding

Op de socials heb je van die challenges als: ‘Welke overleden muzikant zou jij nog eens live willen zien? Als er dan toch een wederopstanding komt, laat mij hierbij aantekenen dat ik voor Lemmy, Bon Scott en consorten zeker warm zou lopen. Dichter bij huis: Herman Brood. Dáár zou ik wel een beschuitje mee willen eten. Daarvoor hoeft niet eerst de sponde gedeeld te worden, heus niet. Ook andere helden zou ik, indien mogelijk, graag ontmoeten. Denk aan Charles Bukowski, Rik Mayall en Philip Seymour Hoffmann. Het zou een verrassing zijn – van Hiroshima-kaliber – als deze lieden, of uw oma, uit de dood herrijzen.

Als ik zo eens om mij heen kijk, kan ik het mij alleszins voorstellen dat de historische figuur ‘Nazareth van, J.’ niet nog een keer terugkomt. Want behalve in Gaza, en de zuidelijke staten van de Verenigde, loopt zo’n man tegenwoordig overal gevaar gelyncht te worden. Tegelijkertijd is het nog steeds ‘een gevierde persoonlijkheid’. Zoals het ons betaamt in deze overvoerde tijd, gaat dit vieren met een vreetorgie gepaard. Dit weekend is het weer raak. Het Urbi et Orbi van de paus is nog maar nèt verstomd of wij beginnen en masse onze nek vol te douwen, ‘à la foie gras’. En velen van u wachten daar niet eens op.

Zou het niet leuk zijn als dezer dagen de Vieze Man aanbelt met een taartdoos vol paaskuikentjes? Met zijn verkooppraatje dat onschuldig begint. Het kieken kan naast uw paasei op tafel, maar ook op de rand van het bord – kijk, je kan de pootjes makkelijk omvouwen. ‘En u, kan dus ook … de kuikentjes kan u dus ook zetten op de vrouw z’n tepels’ (Koot en Bie, 1982). Dat zou verrassend zijn, toch? Steeds meer mensen schrijven ‘verrassend’ met één R trouwens – dàt is wat je krijgt als de paashaas te lang in de oven blijft.

Ik pleit voor méér verrassingen. Trek de natuur in, zonder Buienradar te checken. Boek een tafel zonder eerst online het menu door te nemen. En ga naar een band, die je niet kent. Wacht niet tot Pasen en Armageddon op één dag vallen.

Leef vandaag mensen, alsof het je laatste dag is. ‘Kop ervoor, recht vooruit en alleen spijt van wat je niet gedaan hebt.’ Lemmy, Bon, Charles, Rik en Philip kijken glimlachend toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply