Skip to main content

Demo-cratie

‘U nadert met grote snelheid een rotonde, gaat u voorsorteren?’

‘Waar zijn we?’

‘U bent in Nederland.’

Voor de veiligheid van iedereen en voor de harmonie binnen het grote, dynamische geheel houden wij ons aan de regels. Verwend gedrag als: ‘Ik maak lekker zelf wel uit …’ kan leiden tot deuken in uw voertuig en reputatie, vertrouwensbreuk en boetes tot de doodstraf aan toe. Die regels zijn duidelijk, alleen met de politie valt af en toe te marchanderen. Iedereen, ongeacht gender, ras, seksuele voorkeur of politieke overtuiging is lid van de ANWB, iedereen is een ‘happy camper’. Behalve wellicht een stel hardnekkige Britten is er geen grote beweging die ijvert voor links rijden. Ook wordt er op het Malieveld niet gedemonstreerd voor het compleet vrijgeven van maximum snelheden of het recht om afritten te gebruiken als oprit. Tot zover de politiek.

Regels werken, we verklaren ons er impliciet akkoord mee en grazen tevreden verder. Het komt gewoon niet in ons op om gebruik te maken van grondrecht 8: de vrijheid van vereniging, of  9: de vrijheid van vergadering en betoging. Wij, weldenkend volk, bestormen ons Torentje niet. Op het Binnenhof is iedereen welkom, u mag zelfs op hoog tij dagen met de tractor komen. Politici leunen tegen zo’n monsterband en maken met u een selfie. Al is bijna niemand meer lid van hun partij en stemmen veel mensen iedere vier jaar anders – en met de middelvinger. Jan de Hollander is mondig, autonoom en groot voorstander van pragmatisch omgaan met de wet.

‘In Nederland houden wij rechts en dat blijft ook zó.’ Tot zover het verkeer.

Bij die rotonde moeten we kiezen, hier gaat het niet om ‘een hoop lef en trots’. Linksom of rechtsom en niemand die maar zou overwegen om tegen die keuze in te gaan. Wees niet die bestuurder met die grote ‘L’ op het dak.

Leave a Reply