Skip to main content

Facebookdag

Bij ‘the F-word’ denkt u misschien niet meteen aan Facebook, toch gaat ook dat fenomeen met menige vloek en zucht gepaard. Ik verjaarde vorige week …   ‘Ja, dank u. Dankuwel. Fijn.’ – en was een deel van de dag kwijt aan ‘de socials’.

Iedereen die mij feliciteert stuur ik minstens een lijk, afzenders van een muziekstuk of een zelf geknutselde digitale wens, krijgen van mij een welgemeend woord of vijftien. Op de dag zelf, jawel. Het is nog veel erger: ik ben iemand die – een groeiende stapel – zelfgemaakte nieuwjaarskaarten van een gepersonaliseerde wens voorziet. Op mijn eenzame weg bevriende ik de afgelopen jaren steeds meer schrijversvolk. U verwacht het al: die schrijven verjaarsspreuken, waar tranen van verrukking van in de ogen springen. Bij de eerste reeks ging ik er even voor zitten – en ik bleef zitten want ik heb nu eenmaal veel vrienden. Digitaal dan hè, in het echte leven kun je ze nog immer op de vingers van twee handen tellen, net als vroeger. Houthakkershanden welteverstaan.

De telefoon ging, de deurbel klonk, meisje-mijn riep: ‘Kom je nog?’ – en zo zijn we weer terug bij F. Nadat ik het binnengebeuren een half uur mijn persoonlijke aandacht had geschonken, veinsde ik na koffievisite, cadeaus uitpakken en ‘Ohs en Ah’s’ anale aandrang, zodat ik op een stille plek ongestoord mijn reacties kon managen. Ik telde in mijn hoofd hoeveel minuten en seconden het doorsluizen van de fecaliën zou moeten duren en voegde mij weer in de heksenkring.

Toen kwam de echte aandrang; ik programmeerde die achterwaarts. Aan Geer en Goor denken helpt echt! Anderhalf uur is wèl lang. Ingewikkeld wordt het pas als de ’real life’ visite vraagt of je veel reacties kreeg op de socials.  ‘Wacht, ik kijk even.’ Kan ik mooi een paar lijken uitdelen, ben ik weer bij.

Mensen, waar gaat dit over? Waarom feliciteren we het vriendinnetje van de kleuterschool, een sergeant uit de militaire diensttijd, een collega van vier-banen-terug, mensen waar we al veertig jaar geen echt contact mee hebben gehad? Kunnen we hier alstubieft etiquette voor aangereikt krijgen, richtlijnen, seminars? Facebook? Hallo?

Leave a Reply