Skip to main content

Zomerliefde

‘Wie is die man die met Kerst het vlees aansnijdt?’ De vader/verslaggever, bekend van tante Wiki is moker-, mokerdruk. De Telegraaf roeptoetert vanachter de betaalmuur (ik blijf daar veilig vóór): “Sjoerd van Ramshorst combineert vaderschap met volle sportzomer; ‘Ergens vervelend dat ik mijn zoon nu minder zie.’” Mooi! Stukje ‘human interest’, ergens in de man stroomt rood bloed. Identificatie!

‘Ergens’ vindt Sjoerd het dus vervelend dat hij zoonlief ‘minder ziet.’ Definieer ‘minder ziet’, met het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France – en vlak het tennissen, en het onderwaterroeien tussen Kutdammerveen en Knoopsgat niet uit.

Definieer ‘ergens’ want die knul is gewoon carrièregeil. Naast sportieve manifestaties vindt hij ook nog tijd voor televisie-optredens van algemeen nut: Met het mes op tafel, Hunted VIPS en De gevaarlijkste wegen. En voor een interview van Volkskrant in de zaterdag rubriek: ‘Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzicht van een bekendere Nederlander.’ En maar huilie-huilie doen over de spagaat waarin hij ligt als jonge vader.

Dit is geen van Ramshorst bashen per se. Ik heb over hem geen duidelijk afgebakende mening, zoals ik die wel heb over bijvoorbeeld Ali B., of de uitvinder van het buskruit. Het gaat mij om de valse sentimenten, daar slaat de bullshitmeter van uit.

Zijn ‘levens veranderende inzicht’ (Volkskrant 17 juni 2024) dan: appen naar jezelf, om met steekwoorden notities terug te kunnen vinden. Geniaal! Hij noteert bijvoorbeeld hoe laat hij zijn zoon de fles gaf en hoe lang de kleine prins heeft geslapen. Zouden mijn ouders dat in de zestiger jaren ook gedaan hebben? Van Ramshorst wil als bekendere Nederlander blijkbaar een bijdrage leveren aan nog meer schermtijd voor zijn landgenoten.

Ik wil als volslagen onbekende Nederlander graag een suggestie doen voor een kwalitatiever leven van Sjoerd van Ramshorst: zeg eens ‘nee’. En laat de telefoon wat vaker in de tas, ga met je kind naar buiten. Neem een pluutje mee.

Leave a Reply