Skip to main content

Themafeest

Als u van alle plekken waar men inspiratie opdoet een lijstje zou maken, een top vijf – mannen doen dat – dan scoort de wc waarschijnlijk het hoogst. Klaarwakker om half drie ‘s nachts en dingen opschrijven. Maar toch niet fietsend door de regen met je vrouw? Dat kwam zó:

Ergens in landelijk Utrecht, bij het dorpje Kanis (Google dat) werden wij overvallen door ‘een buitje’. Dat zou althans de kwalificatie zijn van mensen die in de tropen geboren zijn of in Zuidwest Ierland, Hollanders noemen dit doorgaans kutweer. Het was tot dan toe zonovergoten geweest en we hadden de matchende regenkleding thuisgelaten, evenals de broodtrommels met uitsparing voor een peer. Nog 25 kilometer te gaan en de moesson was … genadeloos. We fietsten van carport, naar luifel, van tunnel naar bushok, tot wij een plaatselijke horecaonderneming in het oog kregen.

Over Kanis: in dit godvruchtige dorp, waar een hond een man niet bijt, lijkt de tijd stilgezet te zijn. Je ziet er nog net geen veldwachter zijn Fongers fiets uit ‘44 tegen een rietgedekte boerderij zetten, maar het scheelt niet veel. In deze ambiance monsterden meisje-mijn en ik met een welgemeend: ‘Een goedemiddag, landman’ aan bij de volgende uitdruip plek, dat dorpscafé. Nekken strekten, alle hoofden draaiden in onze richting.

‘Het zijn vreemdelingen zeker, die verdwaald zijn zeker.’ Bij de deur zat een vrouw van onbestemde leeftijd aan een tafel, met zo’n metalen lunchbox-kas en een weckpot met muntjes. Verreck,  er was een themafeest aan de gang, Het Hippiefeest. Binnen mensen die jong waren in de zeventiger jaren.

Eerste observatie: bijna niemand heeft de groepsapp geopend, of de email gelezen. Van de zestig aanwezigen staken er minder dan tien in het voorgeschreven tenue. Twee of drie mevrouwen hadden iets bruin-oranjes uit de kast getrokken, het lange, grijze haar los, het geheel afgemaakt met hippe oorbellen en een houten burgemeestersketting uit India. Een handjevol dorpsbewoners had de dag ervoor bij Bol onder het kopje ‘milieuonvriendelijke kermisrommel’ ook kettingen besteld. In de regenboogkleuren, met het vredesteken – formaat Mercedes-symbool. Yo, bro.

Tweede observatie: themafeesten hebben meer kans van slagen als iedereen meedoet.

Ik ben benieuwd ‘hoe het eruit ziet’, a.s. dinsdag 2 juli op het bordes. En of ze allemaal de briefing lezen. Het thema is bekend, een feest wordt het niet.

Leave a Reply