Skip to main content

Airborne

Lees ik daar nu ‘Seattle’ of ‘Sortie’? Op de rug van de hoodie van de jonge vrouw voor mij, met dansend staartje. Ze jogt het zebrapad over, naar het station, waar ik de bus pak naar mijn werkplek. ‘Seattle Cider Co.’ OK.
’s Ochtends vroeg mag je van mij nog niet teveel verwachten, mijn gebruikelijke scherpte komt pas later, na de ‘koffie met spijkers’. Zo ook scherp inzoomen. Tussen dromenland en het opstarten van de computer, 15 km verderop, bevind ik mij in het gelukzalige limbo der onwetenden. De keiharde realiteit schept mij als ik de mailbox open bij mijn werkgever, waar ik als tekstschrijver autonomie en creatieve vrijheid geniet.
Zoals ik ook maximale vrijheid in mijn relatie ken, ‘binnen kaders’, welteverstaan. Ik mag gerust Roxane van Iperen voorstellen heur haar te borstelen, maar beschuitjes eten graag op een terras, in het volle zicht.
Morgen wacht mij op het werk een heldenontvangst, want gisteren liep ik in bedrijfsshirt de Airborne Wandeltocht. Veertig kilometer, langs de landingsplaatsen van Operatie Market Garden. Ieder jaar op dezelfde eerste zaterdag wordt de Slag om Arnhem herdacht. Ruim 1700 Britse en Poolse militairen lieten in september 1944 het leven, Nederland werd nog niet compleet bevrijd, ergo: Hongerwinter.
Bijna veertigduizend wandelaars van 8 – 80. Veel topfit volk, al zijn er ook die strompelen, struikelen of – zoals ik – met een vuurrode kop onder de boog van de finish doorlopen. Op die boog wordt: ‘Opdat wij niet vergeten’ letterlijk hooggehouden. We nemen pauze op de onmetelijke Ginkelse Heide, bij het prachtige uitzicht over de Nederrijn, bij mensen in de voortuin. De plaatselijke bevolking ondersteunt de wandelaars met Airborne vlaggen, met gratis cake en koek, met fruit en waterijsjes. Ondernemende kinderen verkopen koffie, thee en limonade voor weinig. Veel militairen lopen mee, met taptoe toeters en doedelzakken. De echte helden liggen bij Oosterbeek begraven.

‘Sortie …’ Voor onze vrijheid zijn ze uit vliegtuigen gesprongen, het ongewisse tegemoet.
Iedereen zou in vrijheid moeten leven.

Leave a Reply