Skip to main content

Voorspel

Die Nostradamus was me er eentje! De hele dag voorspellingen doen en dan komen er nog een paar uit ook. Jammer voor zo’n man dat hij dat dan niet meer meemaakt. Nu gaat er een bericht rond van een blinde Bulgaarse vrouw – ook niet meer onder ons – die 9/11 vrij accuraat voorspelde. ‘Onder andere,’ wordt gezegd. Zo moeten we ons schrap zetten voor een invasie in Europa, in 2043, van extremisten. Boze tongen beweren dat die invasie al een tijdje aan de gang is.
Het punt is dat ik-weet-niet-hoeveel mensen dagelijks voorspellingen doen, voor elke dag van het jaar, over bijvoorbeeld – ik noem maar wat – Armageddon. Daar zal iemand tussen zitten die de datum goed heeft. Als deze ziener aan de lopende band zijn voorspellende gave met ons deelt wordt de kans bovendien steeds groter dat er nog ‘een goeie’ tussen zit. Is dat geniaal? ‘Ik denk van niet.’ Zo iemand wint wellicht ook bovengemiddeld vaak een prijsje in de loterij. Of is juist ongelukkig in de liefde.

Bij geniaal denk ik eerder aan uitvindingen die de wereld veranderden. Neem bijvoorbeeld buskruit, de meest groene uitvinding ooit. Er zijn al miljoenen kilometers minder omgereden in de bergen. Of het wiel. Het was anders nooit wat geworden, dat Über. Maar de allergrootste vinding van de afgelopen eeuwen moet toch wel het inkepinkje (let op de uitspraak) in uw beschuit zijn. Reuzehandig dat we ze nu zonder gehannes uit de rol kunnen krijgen. Dit heeft ongetwijfeld al menig huwelijk gered, knoeiende kinderen hoeven niet meer naar kostschool.
Even terug naar Armageddon. Die is natuurlijk onafwendbaar. De Extinction Rebellions van deze wereld ten spijt. Van uitstel komt geen afstel. Zou het kunnen dat er op planeet Aarde niet één, maar misschien al wel drie Big Bangs geweest zijn? En dat de mensheid zich iedere vijfhonderdduizend jaar reset? En dat al het spul, al die kleding, al die zut en zooi waar wij onze grondstoffen in omzetten, ja zelfs plastic, door die lange tussenpozen niet meer vindbaar is?

Leave a Reply